top of page

Яка різниця між МРТ 1,5 та 3,0 Тесла?

Нерідко у пацієнтів виникає питання: у чому різниця діагностики на томографах різної потужності, особливо 1,5 і 3,0 Тесла. На жаль, в клініці "Надія" поки ще немає МРТ, але ми пропонуємо розібратися в питанні різної потужності цього діагностичного апарату.


Залежно від величини індукції магнітного поля (яку часто для зручності називають потужністю або напруженістю магнітного поля), що вимірюється в Теслах, виділяють такі види томографів:

🔹 З низьким магнітним полем (до 0,5 Тесла). Особливості діагностики: менша роздільна здатність, триваліший час сканування, доступні не всі сучасні методики сканування і програми обробки зображень.

🔹 З середнім магнітним полем (вище 1,0 Тесла) і високим магнітним полем (1,5 Тесла). Особливості діагностики: хороша інформативність, дають змогу використовувати контрастні речовини, доступні сучасні методики сканування і програми обробки зображень.

🔹 З надвисоким магнітним полем (3,0 Тесла і вище). Особливості діагностики: висока деталізація і чіткість зображень.


Таким чином, основні відмінності між томографами з різною напруженістю магнітного поля полягають в інформативності досліджень, ступені деталізації та чіткості отриманого зображення, доступності сучасного програмного забезпечення. Більша ефективність та інформативність досліджень на томографі з напруженістю магнітного поля 3,0 Тесла підтверджена клінічними дослідженнями.


Представляємо вашій увазі факти, що доводять переваги діагностики 3,0 Тесла над 1,5 Тесла, описані у вітчизняній та закордонній практиці:

🔹 Частота виявлення раку молочної залози під час скринінгової МР-мамографії 3,0 Тесла значущо перевищила таку під час МРТ 1,5 Тесла (2,6% під час 3,0 Тесла, як порівняти з 0,9% під час 1,5 Тесла).

🔹 За допомогою МРТ 3,0 Тесла діагностовано на 38,2% більше вогнищ при розсіяному склерозі, ніж МРТ 1,5 Тесла.

🔹 МРТ 3,0 Тесла дає змогу виявляти та чіткіше візуалізувати атрофію гіпокампа при хворобі Альцгеймера.

🔹 МР-холангіографія 3,0 Тесла з використанням режиму SPACE продемонструвала кращу якість зображення порівняно з МРТ 1,5 Тесла.

🔹 МР-ентерографія 3,0 Тесла показала більшу чутливість щодо діагностики виразок слизової оболонки кишківника при хворобі Крона.

🔹 МРТ 3,0 Тесла статистично значуще перевершує МРТ 1,5 Тесла в діагностиці епілептогенних вогнищ у головному мозку.

🔹 Діагностика нейроваскулярної компресії при невралгіях черепних нервів на томографі 3,0 Тесла відобразила кращу деталізацію черепних нервів, їхніх гілок, дрібних судин.

🔹 МРТ 3,0 Тесла мала перевагу перед 1,5 Тесла у визначенні кохлеарного нерва. Чітка візуалізація кохлеарного нерва важлива при відборі кандидатів для кохлеарної імплантації та є предиктором успіху імплантації.

🔹 3,0 Тесла МР-ангіографія дала змогу провести більш точну післяопераційну оцінку ефективності ендоваскулярних втручань за аневризми судин головного мозку порівняно з 1,5 Тесла (контролем слугувала цифрова субтракційна ангіографія).


Крім вищевказаних фактів існують додаткові переваги діагностики МРТ 3,0 Тесла:

🔹 Отримання зображення в 3D без сторонніх шумів, з найвищою роздільною здатністю, ясністю і точністю.

🔹 Використання технології Tim4G+Dot, яка значно скорочує час дослідження.

🔹 Наявність внутрішнього підсвічування магніту і додаткової вентиляції для комфорту пацієнта під час процедури.

🔹 Якщо порівняти з апаратами попередніх поколінь, томографи 3,0 Тесла мають меншу глибину тунелю (важливий фактор для людей із клаустрофобією), а також не потребують використання додаткового обладнання (котушок) під час обстеження хребта.


bottom of page