top of page

Аденоїди у дітей

Аденоїди, також відомі як глотковий мигдалик, не так легко побачити. Розташовані вони у верхній частині горла за носом. Вони затримують шкідливі бактерії та віруси, які ми вдихаємо або ковтаємо.


Аденоїди відіграють важливу роль як борці з інфекціями у немовлят і маленьких дітей. Але вони стають менш важливими, коли дитина стає старшою й організм розвиває інші способи боротьби з мікробами. Аденоїди починають зменшуватися після 5 років і практично зникають у підлітковому віці.


Оскільки аденоїди захоплюють мікроби, що потрапляють в організм, аденоїдна тканина іноді тимчасово набрякає, намагаючись боротися з інфекцією. Набряк має зменшуватися після одужання, але іноді аденоїди інфікуються та тривалий час мають збільшений розмір, тоді це гіпертрофія аденоїдів чи ознаки запалення — це аденоїдит.


Ознаки збільшення аденоїдів:

➡️«носовий» відтінок голосу — дитина говорить так, ніби їй затисли ніздрі;

➡️хропіння;

➡️шумне дихання;

➡️дитина часто або тривало хворіє на інфекції носа та додаткових пазух;

➡️часті вушні інфекції — гострий отит чи накопичення рідини за барабанною перетинкою;

➡️утруднене носове дихання;

➡️зупинка дихання на кілька секунд під час сну (обструктивне апное сну).


Відсутність адекватного носового дихання спричиняє інші проблеми. Коли губи стулені, працюють м'язи обличчя, допомагаючи сформуватися щелепам, а коли рот постійно відкритий, ці м'язи не працюють.


Внаслідок цього змінюється форма обличчя, порушується прикус. Це спричиняє проблеми зі сном, навчанням, поведінкою, а іноді й нічне нетримання сечі.


Як діагностують збільшені аденоїди?


Лікар використовує спеціальні дзеркала для огляду. Іноді може знадобитися рентген, томографія або огляд за допомогою маленької камери (ендоскопія).


Для лікування призначаються різні типи ліків, наприклад, таблетки або рідини. Для зменшення набряку можуть бути призначені назальні кортикостероїди (рідина, яка розпилюється в ніс). Якщо медикаментозне лікування не усуває симптоми, може знадобитися оперативне лікування (аденотомія).


Автор статті отоларинголог клініки "Надія" Новак Олександр Володимирович.

bottom of page