Дієту №1 розробив лікар-терапевт і один із засновників дієтології та клінічної гастроентерології Мануїл Певзнер. На його думку, лікувальна дієта — це спосіб харчування, що цілеспрямовано впливає на біохімічні процеси в організмі, коригуючи при цьому порушення обміну речовин. Загалом Певзнер разом із колегами-лікарями розробив систему, що складається з 15 дієт за групами захворювань.
Дієта стіл №1 призначається за таких станів:
🔹виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;
🔹хронічний гастрит, особливо в разі його загострення;
🔹гастрит із підвищеною кислотністю.
За енергоцінністю та вмістом поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — цю дієту можна порівняти з раціоном "без обмежень", але в цьому разі більш щадним. У ній обмежені значні збудники секреції шлунка, подразники слизової оболонки, які тривалий час затримуються в шлунку, і продукти, що важко перетравлюються.
Звертаємо увагу, що ця дієта належить до лікувальних і може використовуватися тільки після консультації з лікарем!
Стіл №1 досить гнучкий, але вимагає серйозного дотримання правил. По-перше, харчування має бути дрібним і частим — 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять шлунково-кишковим трактом (ШКТ) і швидко перетравлюються.
По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготованою на пару або запеченою у фользі чи під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не пошкоджує слизову ШКТ. Смажене, жорстке, запечене на відкритому вогні або сире не допускається. Також важливо, щоб їжа була теплою, холодне або занадто гаряче — виключається.
Стіл №1 вимагає ретельного пережовування їжі та приготування страв без панірування і скоринки. Необхідно стежити за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти — 6-8 грамів щодня.
Перед сном рекомендується випивати склянку молока. Тривалість дієти — не менше пів року, а краще — рік.
Заборонені продукти:
🔹свіжий хліб, житній хліб, здобне й листкове тісто;
🔹жирні сорти м'яса і риби;
🔹бобові;
🔹жорсткі крупи — кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;
🔹овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, ріпа, огірки, щавель;
🔹гриби;
🔹свіжі фрукти і ягоди;
🔹сухофрукти;
🔹смажені або варені круто яйця;
🔹солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;
🔹шоколад, цукерки, морозиво;
🔹кава, газовані напої, квас.
Дозволені продукти:
🔹хліб із цільнозернових злаків;
🔹нежирне м'ясо: курятина, яловичина, кролик, телятина;
🔹нежирне філе риби без шкіри;
🔹знежирені кисломолочні продукти;
🔹твердий сир із нейтральним смаком;
🔹овочі: картопля, морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, обмежено — пасльонові та зелений горошок;
🔹зелень: петрушка і кріп (небагато);
🔹ранні гарбузи та кабачки;
🔹яйця, не сирі, не смажені й не круті;
🔹рис, манна крупа, гречка;
🔹термічно оброблені фрукти і ягоди, наприклад печені яблука.