top of page

Лікувальна дієта №1

Дієту №1 розробив лікар-терапевт і один із засновників дієтології та клінічної гастроентерології Мануїл Певзнер. На його думку, лікувальна дієта — це спосіб харчування, що цілеспрямовано впливає на біохімічні процеси в організмі, коригуючи при цьому порушення обміну речовин. Загалом Певзнер разом із колегами-лікарями розробив систему, що складається з 15 дієт за групами захворювань.


Дієта стіл №1 призначається за таких станів:

🔹виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;

🔹хронічний гастрит, особливо в разі його загострення;

🔹гастрит із підвищеною кислотністю.


За енергоцінністю та вмістом поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — цю дієту можна порівняти з раціоном "без обмежень", але в цьому разі більш щадним. У ній обмежені значні збудники секреції шлунка, подразники слизової оболонки, які тривалий час затримуються в шлунку, і продукти, що важко перетравлюються.


Звертаємо увагу, що ця дієта належить до лікувальних і може використовуватися тільки після консультації з лікарем!


Стіл №1 досить гнучкий, але вимагає серйозного дотримання правил. По-перше, харчування має бути дрібним і частим — 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять шлунково-кишковим трактом (ШКТ) і швидко перетравлюються.


По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготованою на пару або запеченою у фользі чи під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не пошкоджує слизову ШКТ. Смажене, жорстке, запечене на відкритому вогні або сире не допускається. Також важливо, щоб їжа була теплою, холодне або занадто гаряче — виключається.


Стіл №1 вимагає ретельного пережовування їжі та приготування страв без панірування і скоринки. Необхідно стежити за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти — 6-8 грамів щодня.


Перед сном рекомендується випивати склянку молока. Тривалість дієти — не менше пів року, а краще — рік.


Заборонені продукти:

🔹свіжий хліб, житній хліб, здобне й листкове тісто;

🔹жирні сорти м'яса і риби;

🔹бобові;

🔹жорсткі крупи — кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;

🔹овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, ріпа, огірки, щавель;

🔹гриби;

🔹свіжі фрукти і ягоди;

🔹сухофрукти;

🔹смажені або варені круто яйця;

🔹солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;

🔹шоколад, цукерки, морозиво;

🔹кава, газовані напої, квас.


Дозволені продукти:

🔹хліб із цільнозернових злаків;

🔹нежирне м'ясо: курятина, яловичина, кролик, телятина;

🔹нежирне філе риби без шкіри;

🔹знежирені кисломолочні продукти;

🔹твердий сир із нейтральним смаком;

🔹овочі: картопля, морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, обмежено — пасльонові та зелений горошок;

🔹зелень: петрушка і кріп (небагато);

🔹ранні гарбузи та кабачки;

🔹яйця, не сирі, не смажені й не круті;

🔹рис, манна крупа, гречка;

🔹термічно оброблені фрукти і ягоди, наприклад печені яблука.

bottom of page